Terug

Beveiliging horeca

Rinze van der Wal

Goedendag. In een horeca gelegenheid in enschede waar ik werk zijn er geen duidelijke procedures hoe we om moeten gaan met mensen die eruit gezet zijn en een lokaal verbod hebben gekregen.

Momenteel moet 1 van de beveiligers onthouden hoe deze persoon eruit ziet en wat die gedaan heeft. Helaas staan niet altijd dezelfde beveiligers aan de deur.

Mag het eigenlijk om een foto te maken van degene die eruit gezet word en deze te bundelen voor de portiers om aan het begin van hun dienst even door te nemen?

Ik heb al veel gezocht maar nog geen duidelijk antwoord op mijn vraag gevonden.

 

Alvast bedankt en vriendelijke groet,

 

Rinze van der Wal


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

U haalt een lastig item aan, en eentje welke momenteel zeer actueel is binnen de gehele beveiligingsbranche. De vraag is dan ook rechtvaardig, echter het gebruik van fotomateriaal is in ons land aan strenge regels gebonden. Er spelen dan ook een aantal zaken. Allereerst is er de wettelijke verplichting om, als aankomende beveiligingsbedrijf, ook een verklaring op te geven voor wat betreft het opmaken en beheren van vertrouwelijke informatie, waaronder afbeeldingen en videomateriaal. Indien u dit niet heeft opgegeven kunt u dit in ieder geval niet doen. Daarnaast speelt de mogelijkheid van elke rechtspersoon, waaronder het individu, om het portretrecht te hebben van zijn persoon. Dit is niet beinvloedbaar en hiervan is het tevens onredelijk om van elke persoon kennis te dragen. Ook de doelstelling om welke reden u een foto wilt hebben is van groot belang. Ik kan hieromtrent wel academisch blijven doen, maar welicht kunt u te rade gaan bij het Centraal Bureau Persoonsbescherming (voorheen Registratiekamer). Het is mijn ervaring dat je daar zeer goed terecht kunt voor dergelijke vragen. Ik wens u dan ook veel succes.      


Antwoord van Bronneberg Beveiliging

Beste heer van der Wal,

 

Het is niet toegestaan, met inachtneming van de wet op de privecy.

Het kan wel zo zijn, dat als u een camerasysteem heeft dat u de opname's als ondersteuning meegeeft (een copy) aan de politie. Het orgineel houd u in uw archief als zijnde incidentenrapport. Voor aanvang dienst, dient elke medewerker voorgaande raportten door te nemen en van alle voorgaande incidenten op de hoogte te zijn.