“Ik leef van de criminaliteit”

Integraal preventie expert Ron Konings aan het woord

Dit jaar alleen al zijn er landelijk 276 overvallen geweest. Als je een overval mee hebt gemaakt, gebeurt er heel wat met je. “Daarom is voorkomen beter dan genezen,” vindt Ron Konings, expert in criminaliteitspreventie. Hij vertelt hoe je je winkel en personeel zo goed mogelijk kunt beschermen tegen overvallers.

Ondernemer Ron Konings, met zijn bedrijf Criminaliteitspreventie Nederland, is al sinds 1998 bezig met criminaliteitspreventie: hij leeft letterlijk van criminaliteit. “De grootste uitdaging in mijn werk is om mensen te overtuigen dat ze voorzorgsmaatregelen moeten treffen. Vaak zeggen ze ‘ja’ en doen ze ‘nee’. Ondanks dat prikkelt het mij om ondernemers te motiveren.”

Wat doet Criminaliteitspreventie nederland dan om ondernemers te prikkelen? “Ik geef onder andere trainingen aan ondernemers en hun werknemers en voer veiligheidsscans uit. Alles om het bedrijf zo veilig mogelijk te maken.”

Veiligheidsscan

Het begint allemaal met het uitvoeren van een veiligheidsscan. “Je moet als ondernemer bekijken wat voor risico je loopt. Ben je een Juwelier of heb je een scheepwerf. Dat is nogal een verschil. Je moet nagaan of je interessant bent voor een kwaadwillende. Aan de hand hiervan kun je maatregelen treffen”, legt Ron Konings uit.

De menselijke factor

Veiligheidsmaatregelen in de vorm van een alarmsysteem en goed hang- en sluitwerk zijn heel belangrijk, maar er is iets belangrijker!. “De menselijke factor. Er lopen namelijk elke dag daders rond en elke dag wordt er dom gehandeld door ondernemers. Bijvoorbeeld als je de kassa gaat tellen terwijl mensen je kunnen zien. Of je bewaart je winst in een plastic zak onder de toonbank. Bewustwording van de risico’s is heel belangrijk.”

Tips

Wat kun je doen om je bedrijf en je personeel te beschermen tegen bijvoorbeeld overvallers? “Echt voorkomen kan nooit helemaal, maar het risico zoveel mogelijk beperken wel,” vertelt Ron Konings. Zijn tips:

· "Maak duidelijke afspraken over het openen en sluiten van je winkel. Dit zijn namelijk risicomomenten. Ook moet je letten op momenten dat je geld afroomt en als je (met veel geld) naar huis gaat. Zorg er vooral voor dat afgesproken procedures worden nagekomen, want hier gaat het vaak mis. Ook hier is de mens de zwakste schakel.

· Ga gezamenlijk naar binnen en naar buiten bij openings- en sluittijd. Een overvaller zal veel minder snel mee naar binnen kunnen komen als je met meerdere mensen bent. Spreek dan ook niet direct voor de winkel af, maar op een locatie vlakbij. Wacht niet voor de deur op de persoon met een sleutel, ook dit is een risico. Wees onvoorspelbaar.

· Let op met wat je als ondernemer op social media plaatst. Tegenwoordig staat alles online: je foto’s, adres, werkplek, of je kinderen hebt, enzovoort. Zo maak je het voor overvallers wel heel duidelijk wat er waar te halen valt."

· Promoot het Pinnen en plaats dadergerichte communicatie.

Op January 14, 2018