’Je moet denken als een dief om dingen te kunnen signaleren'

Vanaf een boot, op de fiets, met de auto, op straat, in een gebouw en wellicht ook vanuit de lucht. Kevin van den Berge wil op alle mogelijke manieren beveiliging brengen voor particulieren en ondernemers. De 19-jarige Tholenaar is sinds een jaar directeur van B&B Beveiliging. De B’s staan voor Van den Berge en Van den Berge, ofwel Kevin en zijn vader Kees. De vraag naar hun diensten is sinds de oprichting van het bedrijf drie jaar geleden gegroeid binnen en buiten het eiland en ook de aard van hun dienstverlening is uitgebreid. Het nieuwste is horecabeveiliging. ,,Veel mensen weten niet wat er allemaal te koop is op beveiligingsgebied”, zegt Kees van den Berge. Vader en zoon vertellen daarom wat ze doen. B&B Beveiliging biedt 22 vormen van beveiliging en de lijst biedt nog ruimte voor meer, zowel voor overdag als ‘s nachts. Kevin van den Berge blijft zich verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen op beveiligingsgebied. Zo is Security Bike Patrol komen overwaaien uit Amerika, vertelt hij. Het is volgens hem een vorm van beveiligen met een groot verrassingseffect, goed toe te passen in de stad of op een bedrijventerrein. ,,Een beveiliger zit op de fiets en omdat hij snel en geruisloos ter plaatse kan zijn, wordt een dader compleet overrompeld. Er is een portofoonverbinding met een beveiliger in een voertuig, zodat die ook snel ter plaatse kan zijn. Zo is de beveiliger nooit alleen als hij iemand aanhoudt.”

Het beveiligingsbedrijf werkt samen met de politie. Vooral bij de alarmopvolging. Als er in een bedrijf dat klant is van B&B het alarm afgaat, gaan de beveiligers erop af. Ze kunnen aan de aard van het alarm zien waar het om gaat, bijvoorbeeld inbraak ,,Zodra we vermoeden dat er ergens iets meer aan de hand is, dus of er een persoon een gebouw is binnengedrongen, alarmeren we de politie.” De beveiligers houden de inbreker, als ze die aantreffen, staande in afwachting van de komst van de agenten.

Kees van den Berge was fruitteler aan de Molenvlietsedijk in Tholen, maar zit daarnaast al dertig jaar in het beveiligingsvak. Omdat het slecht gaat in de fruitteelt, is hij daarmee gestopt om zich volledig op de beveiliging te richten. ,,Daar zit toekomst in”, meent Van den Berge senior. Het is de bedoeling dat jongste zoon Jurre (15) op den duur ook in het bedrijf komt en het dan samen met zijn broer Kevin gaat runnen.

Bouwterreinen

Hun werkgebied omvat zowel de voormalige eilanden Tholen en Sint-Philipsland, maar is inmiddels uitgebreid over de gemeentegrenzen heen. Zo hebben ze een aantal grote bouwbedrijven in hun portefeuille voor de bewaking van bouwterreinen. Op Tholen hebben ze het bouwterrein van Haestinge aan de Sportlaan in Sint-Maartensdijk beveiligd. Dat deden ze in opdracht van de gemeente Tholen, waar ze meer diensten aan verlenen, zoals de bewaking in het gemeentehuis. ’s Avonds is er een beveiliger van B&B aan de balie te vinden en worden er inspectieronden door het gemeentehuis gedaan.

Kevin en Kees garanderen een zeer korte aanrijdtijd, van gemiddeld zeven minuten naar de objecten die zij beveiligen en zien dat als hun pluspunt ten opzichte van de concurrentie. Om dat te kunnen garanderen worden zowel binnen als buiten de gemeente diverse personeelsleden ingezet. Alle medewerkers hebben een opleiding afgerond tot beveiliger en zijn herkenbaar aan het zwarte pak en rode stropdas: de huisstijl van B&B.

Van den Berge heeft bewust voor die uniformiteit gekozen, zodat de medewerkers herkenbaar zijn als beveiliger. Dat heeft volgens hem ten eerste als meerwaarde dat het preventief werkt: ,,Hier is een beveiligingsbedrijf dat controleert”, zegt senior. Dat controleren gebeurt onder andere in overheidsgebouwen, zowel in als buiten Tholen. ,,We beveiligen ook de brede school in Sint-Annaland.” Maar vooral ook op bedrijventerreinen. Nu kiest elk bedrijf nog apart voor wel of niet beveiliging inschakelen. Daarbij hebben ze bij B&B de keuze uit een contract op jaarbasis of een uurtarief per alarmopvolging.

Overvalpreventie

Het streven is om de beveiliging van een compleet terrein, zoals Welgelegen, op zich te nemen. Alle bedrijven zijn dan voorzien van surveillance van Van den Berge. Het voordeel daarvan noemt hij dat ze nog sneller ter plaatse kunnen zijn, omdat ze dan al in de buurt zijn. De pakkans bij inbraak wordt daarmee veel groter. Maar Van den Berge controleert niet alleen op diefstal. Er kunnen ook brand- en sluitronden in een bedrijf worden uitgevoerd. ,,Wij doen na sluitingstijd een laatste controleronde om te zorgen dat alle apparaten die mogelijk brand kunnen veroorzaken zijn uitgeschakeld. En of alle deuren en ramen gesloten zijn.”

Er wordt niet alleen toezicht gevonden, B&B geeft ook advies aan bedrijven. ,,We geven overvalpreventie training aan ondernemers. Daarvoor gaan we eerst in burgerkleding langs het bedrijf en maken foto’s van wat we zien. Bijvoorbeeld een caissière die een dik pak geld in de la heeft, terwijl er bijvoorbeeld een maximum van 500 euro is afgesproken. Of een magazijnmedewerker die de deur heel lang open laat staan. We confronteren de ondernemers daarmee om ze scherp te houden. Wij proberen daarbij in de huid te kruipen van iemand die kwaad in de zin heeft. Je moet denken als een dief om dingen te kunnen signaleren. Nadenken over ’hoe zou ik dingen weg kunnen halen’ en daar spelen wij op in.”

Van den Berge geeft donderdagmiddag een presentatie over hun diensten tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van Delta en Zeelandnet van vier tot zes uur in Meulvliet in Tholen over de mogelijkheden van glasvezel voor ondernemers op Welgelegen.

Bron: Eendrachtbode, 9 september 2010

Op October 26, 2010