Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Te koop: absolute veiligheid

Ayaan Hirsi Ali heeft geld nodig voor haar beveiliging. Veel geld. Via een inzamelingsactie op haar website kreeg de omstreden Nederlandse tot nu toe 120.000 dollar (82.000 euro) bij elkaar. Volgens haar woordvoerder, Peter Voortman, is dat in de praktijk genoeg voor een maandje beveiliging. Is persoonsbeveiling echt zo duur? DAG belde een aantal beveiligingsbedrijven en zocht uit hoeveel een dagje beveiligen kost.

Kosten

'Wat je betaalt voor beveiliging, hangt van veel factoren af', vertelt Patrick Huizinga van Beveiligingsorganisatie en Recherchebureau "I.S.P.S Security". Hoe meer gevaar je loopt, hoe hoger de prijs. Wij bekijken aan de hand van een uitgebreide risicoanalyse de hoogte van de dreiging en wat werkelijk nodig is om voor een zo groot mogelijke veiligheid te kunnen zorgen.
De tarieven voor een goede persoonsbeveiliger (CPO) zijn hoger dan een beveiligingsbeambte maar het risico is dan ook vele male groter.

Aan wat voor soort beveiliging moeten we dan denken?

Huizinga vertelt: 'In principe beginnen we altijd met een zogenaamde risicoanalyse. Aan de hand hiervan bepalen we wat voor beveiliging iemand nodig heeft. Daar komt dan bijvoorbeeld uit dat iemand beter met een chauffeur kan werken, 24-uurs beveiliging krijgt of alleen een preventieve beveiliging.'

Stijgende vraag?

En hoe zit het met de vraag naar persoonsbeveiliging. De maatschappij lijkt steeds onveiliger, betekent dit dat beveiligingsbedrijven het drukker krijgen? Nou, dit valt reuze mee. Sterker nog, een aantal bedrijven ziet de animo voor persoonsbeveiliging zelfs dalen.

‘De beveiliging is wel een beetje trendgevoelig,’ vertelt Dhr. P. Huizinga. ‘Na een situatie als die met Van Gogh zie je de vraag weer even stijgen. Maar die stijging is vaak ook snel weer weg’. ‘Een stijgende vraag is er niet, maar door bijvoorbeeld de dreiging van terrorisme merken we dat er in het buitenland vraag is naar een ander soort beveiliging. We moeten nu met andere factoren rekening houden in onze adviezen dan vroeger.’

Op May 1, 2018